Resepi Chocolate bubble rice jar


Assalamualaikum...

Hari tu up entry pasal Chocolate rice. Hari nie nak share pula resepi macam mana nak buat sendiri sebab senang and simple sangat nak buat. Sapa yang malas nak buat boleh la beli online sebab ramai sangat dah jual dan tersangat lah sedap. nyummeyhhh! Jom cuba...

Chocolate Bubble Rice

Bahan-bahan :

- Bubble rice / rice krispies brand kellogg's (terpulang..bubble rice boleh cari dekat bakery)
- Chocolate cadbury dairy milk (ikut suka nak guna chocolate apa, terpulang)
- Kitkat
- Chocolate m&m



Cara-cara :

1) Letak setengah bubble rice dalam jar or bekas. Bekas jangan besar sangat kang tak cukup chocolate nak     letak.

2) Patahkan chocolate cadbury panaskan dalam kuali / periuk bagi cair. Buat teknik boiling. Kira ada dua         tingkat periuk. Periuk bawah isi air dan periuk atas baru isi chocolate cadbury tu. faham tak?

3) Tuang chocolate cadbury yang dah dicairkan ke dalam bekas yang berisi bubble rice tadi. So jadi la two        layer iaitu layer bawah bubble rice and layer atas chocolate cadbury yang dah cair.

4) Pastu hias la chocolate kitkat and m&m kat atas sekali ikut kreativiti masing-masing.

5) Dah siap. yayy.


~~Selamat mencuba wahai kawan-kawanku~~



37 comments:

Cik Itah@RRP said...

salam. bole try ni nanti..

Sha Purple said...

Wslm...try la Cik Itah. sedap makan sambil tengok tv. hehe

MG schmidt said...

yummy2!!
mmg tgh ini bnde ni skank kan :)

Sha Purple said...

nyummmmnyumm...
betul tu...dah puas dpt mkn..=)

aRz MoHa said...

wow... nampak menarik.. nanti klau buat rumah terbuka dengan menu ini jemputla yer :p

blogwalking dari blog mialiana

Zuhaira Nasrin said...

Senangnyee :D

Mia Liana said...

wahhh... macam best je ni...

thanks ya sudi join segmen nak url #4, blog anda telah disenaraikan di http://www.mialiana.com/2014/05/senarai-url-blog-4.html

Aqilah Azmi said...

Heeee
Senang gila kannnnnnnnnnnnn hihi



P/s: Qila singgah dari segmen kak Mialiana ni heee.

Jom blogwalking hihi

msredcheesecake said...

bestnya, kalau buat ni mau berebut dengan anak...hhee

aniesa ahmad said...

sedapnyaaa !! kena try nie :D

ainul huda said...

Nak tanya .masa cairkan cadbury tu ade cmpur ape2 tak mcm buttr or whiping cream ? Or cadbury sja

Sha Purple said...

Ainul huda : saya tak campur apa2 just cairkan cadbury. tapi terpulang ada orang campur butter bagi lagi berkilat. tapi kalau guna cadbury saja dah sedap dear....

Simply Gorjezz Shop said...

Sis sha.. nk tya.. kenapa lps campur.coklat tu ngan bubble jar dia jadi liat erk..pelik plak sy sis..

Simply Gorjezz Shop said...

Yunk nk tya.. napa lepas campur coklat and bubble jar tu dia jd liat ye??

Simply Gorjezz Shop said...

Sis sha.. nk tya.. kenapa lps campur.coklat tu ngan bubble jar dia jadi liat erk..pelik plak sy sis..

Anonymous said...

nt cadbuary x jeras blik ke.. bubble rice xde kt shoppg mall ke?

Sha Purple said...

Simply : dear..make sure masa cairkan cadbury periuk mesto betul2 kering takut basah or tercampur air dia akan jd liat. not sure la..sis buat ok saja =)

Anon : yeah lama2 keras tapi bila nak makan letak dalam microwave nanti cair la balik..saya beli kat mydin tempat sy ada.

nur atiqah said...

Salam sis nape sya wat rice crispy jdi lemau ea??kalo coklat sya letak whipping cream leh x??

nur atiqah said...

Salam sis. .nape sya wat rice crispy jdi lemau ea ble da ltak coklat 2?? Kalo coklat sya ltak whipping cream leh x??

Anonymous said...

Ade ke jual bubble rice kat Bakery?? Bole trus mkn ke sis klo ltak n coklat??

Zara Cake Katering said...

Sedapnya, beliur tengok pic coklat rice awak :-)

AinFilza Aziz said...

Thank you :) Tapi adik ada prob lah nk cari bubble rice :((

Iola said...

senangnya ! heee nanti nak cuba...sedapnya............

emma said...

Sis, klu nk bg tuk gift wedding,bpe lama blh tahan yer kt luar.

Mummy Ayra said...

Ishhhh... terliuq di buatnya.. wajib try ni.. tq share tau! hehehe

www.mqvitashop.com

Farah Nisa said...

Coklat cadbury yang dh cair tuh. Bila dah tuang. Bila biarkan lama2 tak keras ke?

sahbaharim dahalan said...

hi .. boleh tolong saya belikan bubble rice ni tak ? dekat area saya xde jual la.. sape boleh tlg ? pm me kt fb @mohd sahbaharim

sara alwani said...

Tak faham teknik boiling tuuu

sara alwani said...

Tak faham teknik boiling tuu. Ada gmba tak?

nurjannahnordin said...

Tq for sharing. Sy nk cubalah.

fadzlah rahman said...

kalau letak dalam bekas tu, tak lemau ke? sis? whatsapp 0197646299

fadzlah rahman said...

kalau letak dalam bekas tu, tak lemau ke? sis? whatsapp 0197646299

NADIA AMIRA said...

Boleh tak kyte campur dgn coklat msk sket ???

NADIA AMIRA said...

Boleh tak kyte campur dgn coklat msk sket ???

FYDA HASHIM said...

sorry awkk,
sy nk tnye bubble rice tu x payah masak ke?
terus tuang je?

Sha Purple said...

Nadia Amira : boleh je kalau nk campur dgn coklat msk sket..

Fyda Hashim : buble rice xyah masak dah...terus tuang je =)

Nani said...

Sis, kalau guna coklat masakan NONA punya boleh ke?Sy pernah guna coklat masakan utk buat coklat tp rasa xsedap, lain dri coklat y org buat tu..lpas double boiling coklat tu pun mcm kesat je, mkn xsesedap coklat y org buat@dijual tu..knapa ye?boleh jelaskan x mcmna klau guna coklat masakan ni sb ada y ckp xkisah jenis coklat apa2 pun, xada masalah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...