Tips Menghilangkan Jerawat dengan Mudah Senang dan Berkesan.

Assalamualaikum...

Tengah orang duk sibuk-sibuk dengan misteri Villa Nabila nie, aku pulak duk sibuk google tips nak hilangkan jerawat. ciss boleh pulak jerawat kemain besar singgah kat muka nie. Itu la lain kali dah keluar tu balik rumah terus cuci muka yea. jangan nak kejap2 sangat. ni makan dia. haha. 


ok dah jumpa tips nak share jugak kat sini. Aku memang suka cara tradisional sikit. Janji senang dan selamat. yang aku jumpa pun senang. Ada yang kena campur bahan2 lain tapi nak yang simple jugak. hehe. Korang boleh la try jugak. Maybe korang dah tau kowt tips ni. Ada 3 tips nak kongsi kat sini.

Cara menghilangkan jerawat :

1) Limau nipis 
- Banyak kegunaan sebenarnya limau nipis nie. Nak hilangkan jeragat pun boleh. Nak try la.
- Caranya mudah saja. Potong limau nipis, perah dan amik air perahan limau nipis tu sapu kat tempat jerawat. Kalau tak nak perah sapu ja terus kat muka pun boleh. Biar dalam 30 minit dan sampai kering lepas tu cuci. haa senang kan. 
- Untuk hilangkan jeragat boleh buat limau nipis ni sebagai masker muka. 

2) Ubat gigi
- haa jangan tak tau ubat gigi pun boleh digunakan untuk hilangkan jerawat tau.
- yang ni memang selalu jugak aku amalkan. 
- Amek ubat gigi sapu ja dekat jerawat tu sebelum tidur. bangun pagi basuh. Yang ni memang best. 

3) Putih telur
- cara nie belum cuba lagi tapi korang try la jugak yea.
- Amek putih telur letak dalam bekas. 
- Kemudian letakkan kapas dalam putih telur tu dan apply kat jerawat or muka. Biar sampai kering pastu tarik kapas dan cuci muka.
- Putih telur pun boleh digunakan untuk mencantikkan dan menegangkan kulit. Apa yang aku google la. hehe.

Ok setakat ini saja tips dari kak sha untuk hari nie. Selamat mencuba yaa. =)


10 comments:

Hanis Nizam said...

nak cuba yg pertama n kedua tulah. cam best je.

anajingga said...

tq kongsi petua...anak2 ana sering tumbuh jerawat mungkin bersesuaian utk dicuba..tq Sha..

Sha Purple said...

Hanis : kan...try la..senang sangat =)

Ana : most welkem ana. boleh cuba mana tahu sesuai. =)

Anne Nurain said...

cik jer dah nak ilang baru jumpa tips ni.. hehe.. xpe, next time cik jer muncul lagi baru anne try tips ni ek? thanks sha.. :D

Huny eda said...

petua yang baik..dulu slalu juga amalkan guna colgate sama putih telur..tapi skrng dah mls nak wat..hihi

Cik Itah@RRP said...

sy biasa guna ubat gigi dan putih telur :)

Bazlia Amoza said...

pakai ubat gigi tu best ek?? nak try lah mcm ni..

~ www.bazliaamoza.com ~

Cik Nur Izzati said...

nice share..mudah sangat..mudah untuk yang berkerjaya neh apply lepas ofis hour jam 5

Husna Syazwan said...

Knpa guna limau muka rsa pedih ekk

Husna Syazwan said...

Knpa guna limau muka rsa pedih ek??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...